logo_slap

Fra Emanuel Hoško bio je jedan od osnivača SLAP-a. U prilogu je njegov apel za očuvanje hrvatskih voda.

Prilog 1

Prilog 2

Fra Emanuel Hoško objavljivao je tekstove i u Novom listu, a posljednje tekstove objavio je ove nedjelje u Primorskom Novom listu te kolumnu u božićnom prilogu Novog lista

 RIJEKA Danas, 1. siječnja 2019., u 15 sati i 15 minuta preminuo je fra Emanuel Hoško. Pokoj vječni daruj mu Gospodine – objavilo je Svetište Majke Božje Trsatske na svome Facebook profilu. Franjo Emanuel Hoško, hrvatski svećenik iz reda franjevaca, rođen je 25. ožujka 1940. godine u Pakračkom Antunovcu. Bio je docent pri Katoličnom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavio se i crkvenom poviješću, koju je predavao na područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Godine 2012. fra Emanuel Hoško dobio je nagradu za životno djelo Grada Rijeke, kako je obrazloženo, “za znanstveni rad, izniman doprinos promicanju trsatske sakralne baštine te osobno svjedočanstvo u kulturi dijaloga”. Fra Emanuel Hoško objavljivao je tekstove i u Novom listu, a posljednje tekstove objavio je ove nedjelje u Primorskom Novom listu te kolumnu u božićnom prilogu Novog lista. Izvor: novilist.hr

 

Prof. dr. sc. Zorko Kos jedan od osnivača i  član predsjedništva SLAP-a. Prof. dr. sc. Zorko Kos, dipl. ing. građ., posebno je priznanje dobio za osobit doprinos stručnoj i znanstvenoj publistici u vodnom gospodarstvu. Rođen je 1930. godine u Šumberu, općina Labin. Diplomirao je 1956. na hidrotehničkom usmjerenju Građevinskog odsjeka Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju Primjena matematičkih modela na planiranje vodoprivrednih sistema obranio je 1979. godine na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1956. do 1961. radio je u Istarskoj vodnoj zajednici koja je imala sjedište u Labinu. Radio je kao projektant, a ujedno je bio tehnički direktor i direktor. Od 1962. do 1965. radio je u Ministarstvu poljoprivrede Kraljevine Libije kao savjetnik za navodnjavanje. Od 1966. do 1976. godine bio je direktor Općeg vodoprivrednog poduzeća za vodno područje primorskoistarskih slivova sa sjedištem u Rijeci. Bio je uključen u pripremu i izradu studijske i projektne dokumentacije za provedbu regulacije vodotoka i izgradnje hidromelioracijskih objekata i sustava na slivu Mirne, Raše i Boljunčice. Od 1976. do 2000. dr. Zorko Kos je radio na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Za docenta je izabran 1974., za izvanrednog profesora 1980., a za redovitog profesora 1985. godine. Održavao je nastavu na poslijediplomskom studiju Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stalni je ekspert UNEP-a i FAO od 1975. godine. Bio je voditelj triju znanstvenih projekata iz hidrotehničkih melioracija za Ministarstvo znanosti i tehnologije. Dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci bio je od 1977. do 1981. i od 1991. do 1995. godine. U domaćim i inozemnim časopisima te zbornicima radova stručno-znanstvenih skupova objavio je 110 radova. Autor je udžbenika iz hidrotehničkih melioracija za dodiplomski studij čija su tri sveska objavljena 1987., 1989. i 1991. godine. Prof. Kos bio je i predsjednik Društva za odvodnju i navodnjavanje Hrvatske te inicijator izdavanja Priručnika za hidrotehničke melioracije. Od 1983. do 1991. objavljeno je 6 svezaka (I. kolo – odvodnja), a od 1992. do 1999. godine objavljeno je 7 svezaka (II. kolo – navodnjavanje). Prof. dr. sc. Zorko Kos bio je urednik dvaju svezaka I. kola i sedam svezaka II. kola tog priručnika. Uz to bio je i član više redakcijskih i znanstvenih odbora zbornika radova domaćih i inozemnih skupova iz područja vodnogospodarskih i srodnih djelatnosti. U 2001. godini tiskana je monografija Vodoprivreda gornjeg Jadrana u kojoj prof. dr. sc. Zorko Kos prikazuje prošlost područja te zaštitu od voda i uređivanje voda te iskorištavanje voda na slivnim područjima Istre, Primorja s otocima te dijela Gorskog kotara i Like.

Kao što samo i najavili obilježen je Međunarodni dan rijeke Save 1. lipnja 2018. godine. Obilježavanje je održano pod pokroviteljstvom  Gradske skupštine Grada Zagreba. Ovim putem želimo zahvaliti pokrovitelju bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti na ovaj način obilježiti ovaj događaj. Manifestaciju su uveličali svojim sudjelovanjem izaslanici Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Zahvaljujemo svim sudionicima programa kao i svim članovima i prijateljima SLAP-a koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. Zahvaljujemo  i Hrvatskoj radioteleviziji  koja je u svojim emisijama, Dobro jutro Hrvatska i Zagrebačka panorama,  popratila  obilježavanje Dana Save.

U nastavku možete pogledati fotografije i video.

Nadamo se kako ćemo i slijedeće godine biti u mogućnosti obilježiti Dan naše  rijeke Save.

20180601_170201
« 2 od 32 »

Dan Save na Hendrixovu mostu uz ambiciozne planove

Vjerojatno niste znali da se 1. lipnja obilježava Međunarodni dan rijeke Save. Tim je povodom održana mala svečanost pokraj Hendrixova mosta na kojoj su se mogli čuti prilično ambiciozni – i već uznapredovali planovi – zahvaljujući kojima bi Zagreb trebao postati uistinu grad na Savi.

Posted by Zagrebačka panorama on Monday, June 4, 2018

Obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Save, 1. lipnja 2018.  pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba

Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora – SLAP, već tradicionalno obilježava Međunarodni dan rijeke Save.

Obilježavanje će se održati 01.06.2018. u petak s početkom u 16,00 sati, ispod Zelenog mosta kod HAVK-a MLADOST, na obali Save.

PROGRAM

  1. Pozdravni govor organizatora.

  2. Pozdravni govori izaslanika ministarstava i Grada Zagreba.

  3. Panel prezentacije o Savi, projekt „Zagreb na Savi“.

  4. Panel prezentacija „Aktivnosti na Savi“, pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada , Sanja Jerković, dipl.ing arh.

  5. Panel prezentacija predstavnika Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

  6. Nastup inženjerske jedinice HV iz Karlovca, sa novim čamcima za spašavanje.

  7. Nastup ronilačkog tima javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba

  8. Nastup HAVK MLADOST, vožnja čamcima po Savi.

  9. Nastup Kanu kluba KONČAR, spust ispod Jadranskog mosta.

  10. Druženje i domjenak uz projekciju filma “Prezrena Rijeka” autora B. Žižića i R. Ivančevića,

Sudionici:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Zagreb, Hrvatske vode, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija), Društvo građevinskih inženjera Zagreb, Udrugu hrvatskih urbanista, Lučka kapetanija Sisak, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Geodetski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet prometnih znanosti, ŠRC Jarun, Hrvatsko društvo za zaštitu voda.

Na sljedečoj poveznici pogledajte snimke prezentacije referata
Savjetovanje o problematici voda

Na početku zahvala SPONZORU : Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Udruga SLAP već godinama sudjeluje na Mediteranskom sajmu.

Udruga od svog osnivanja ima svoje članove na području Dubrovačko – neretvanske županije.

Među osnivačima Udruge SLAP mnogi su iz Grada Dubrovnika,ali i iz naselja toga prostora.

Posebno se ističu stanovnici naselja TOPOLO, općina Dubrovačko primorje.

U tome mjestu Udruga SLAP ima svoj EKO CENTAR u nekadašnjoj zgradi osnovne škole, devastiranoj od okupatora u Domovinskom ratu. Taj devastirani objekt volonteri Udruge SLAP svojim radom i sredstvima potpuno su obnovili. Ovdje se održavaju susreti s žiteljima ovog kraja, održavaju se predavanja, radionice, edukacija o zaštiti prirode, okoliša, voda, tala, ekološka proizvodnja i dr.

Na ovogodišnjem MEDITERANSKOM SAJMU održano je Savjetovanje o vodama dubrovačke regije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marijana Petir EU parlamentarka  otvara 15. Mediteranski sajam Continue reading

PROGRAM SAVJETOVANJA O PROBLEMATICI VODA

Povodom obilježavanja svjetskog dana voda 22.03.2018.
Početak: petak 23.03.2018. 14.00h, dvorana hotela LA CROMA VALAMAR
1. Pozdrav organizatora MED. SAJMA g.Vedrana Kraljevića Politika zaštite voda i tla u
2. Pozdravni govor gospođice Marijane Petir, zastupnice RH u Europskom parlamentu
3. Pozdrav mr.sc. Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda
4. Dugoročni planski dokumenti upravljanja vodama ,doc. dr.sc. Danko Biondić, voditelj sektora razvitka Hrvatskih voda
5. Zaštita tla i voda – ključno pitanje opskrbe hrvatskog uzobalja hranom i vodom, akademik Ferdo Bašić, prof.em.
6. (Ne) Provođenje ZAKLJUČAKA sa Savjetovanja „ DUBROVAČKE VODE“ održanog 2009.g. Slano, hotel ADMIRAL, Zlatko Blažević, dipl.ing., SLAP Zagreb

PAUZA

7. Projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Dubrovnika, Davor Stanković, dipl.ing.rgađ., Hidroprojekt-Ing, Zagreb
8. Problemi odvodnje grada Dubrovnika, Luka Jelić, dipl.ing.građ.Hidroprojekt – Ing, Zagreb
9. MBO INOVATINA TEHNOLOGIJA U GOSPODARENJU OTPADOM, Đuro Horvat, Tehnix, Donji Kraljevec
10. Golf igralište na Srđu – da ili ne ? prof.dr.sc. Marijan Jošt, dr.sc. Vesna Samobor
11. Navodnjavanje Konavoskog polja, Branko Pejaković, dipl.ing.građ.
Očekivani završetak : 19.00h
Domjenak

Profesor Milan Ramljak, potpredsjednik četiriju vlada i bivši ministar pravosuđa, umro je u 80. godini, a u brzojavu sućuti premijera Andreja Plenkovića u četvrtak stoji kako je Ramljak kao profesor, znanstvenik i političar dao velik doprinos u svim područjima svojeg djelovanja na dobrobit domovine Hrvatske.
Milan Ramljak rodio se 1938. u Čitluku kod Posušja. Predavao je na zagrebačkome Pravnom fakultetu, a bio je i redoviti član Hrvatskoga diplomatskog kluba. Bio je i hrvatski veleposlanik u Austriji i Njemačkoj.
Milan Ramljak bio je potpredsjednik Vlade od svibnja 1990. do kolovoza 1992. te od svibnja 1998. do travnja 1999., kada je obnašao i dužnost ministra pravosuđa.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Milana Ramljaka ističući kako je sa žalošću primio vijest o smrti uglednoga i osobno mu dragog profesora.
“Ugledan i osobno mi drag profesor Pravnoga fakulteta, znanstvenik i političar dao je velik doprinos u svim područjima svojeg djelovanja na dobrobit domovine Hrvatske.
U javnosti će gospodin Milan Ramljak ostati osobito upamćen po sudjelovanju u radu nekoliko hrvatskih vlada na dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra pravosuđa te kao veleposlanik.
U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da primite izraze duboke i iskrene sućuti u moje osobno ime i u ime Vlade RH”, napisao je premijer u brzojavu sućuti.

www.slobodnadalmacija.hr

Prvi dan: 29.11.2017.

 

Drugi dan: 30.11.2017.

next posts >>