Monthly Archives: lipanj 2017

Čast nam je i zadovoljstvo objaviti da je naš dugogodišnji djelatnik, mr.sc. Marko Pavić imenovan ministrom rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske.

Gospodin Marko Pavić bio je voditelj projekata u udruzi SLAP. Bio je moderator svih naših okruglih stolova, radionica i konferencija. Njegove organizacijske sposobnosti doprinijele su uspješnom održavanju svi naših Savjetovanja o višenamjenskom korištenju rijeke Save, kojih je do sada bilo šest.

Protekle dvije godine, zahvaljujući gospodinu Paviću, udruga SLAP zaposlila je petero mladih sa Zavoda za zapošljavanje kroz mjere Javnih radova.
Vrlo uspješno je predstavljao udrugu SLAP na projektima međunarodne suradnje u državama slijeva rijeke Save.
Iz njegovih prvih javnih nastupa vidljivo je kako se vrlo dobro snašao na novoj funkciji u što mi u SLAP-u nismo ni sumnjali, poznavajući našega Marka.

Pred njim su novi izazovi, ali i već započete zadaće i odgovornosti koje će, ne sumnjamo, svojim znanjem, stručnošću i iskustvom uspješno obavljati.
Vjerujemo da će novi ministar jednako dobro obavljati sve svoje dužnosti kao što je to radio i do sada na svim svojim poslovima i zadacima.
Nadamo se da ćemo imati podršku ministra Marka Pavića u našem daljnjem radu i nastojanju da očuvamo naše vode i more.
Želimo mu puno uspjeha u budućem radu u kojem će mu naša vrata biti uvijek otvorena.

Tjednik NACIONAL od 6.lipnja 2017. g. objavio je razgovor Borisa Bilasa s jordanskim princom El Hassan Bin Talalom, koji je imenovan od bivšeg generalnog tajnika UN-a Ban Ki Moona na mjesto predsjednika savjetodavnog odbora za vodei navodnjavanje.
Princ je brat jednog od najomiljenijih bliskoistočnih vladara, jordanskog kralja Huseina, preminulog 1999.g., i stric aktualnog jordanskog kralja Abdulaha II.
El Hasan bin Talal posljednjih godina jedan je od najuglednijih svjetskih stručnjaka kada je riječ o gospodarenju vodama i ulozi vode u modernom svijetu. Upravo zato ga je bivši generalni tajnik UN-a Ban Ki Moon postavio za predsjednika savjetodavnog odbora za vode i navodnjavanje, a u svom humanitarnom radu zalaže se za povećanje svijesti o ulozi vode u svijetu, te tvrdi da suradnja u gospodarenju vodama između država može donijeti trajan mir.
Donosimo nekoliko osvrta na ovaj razgovor.

Prikaži više...

U razgovoru za Nacional jordanski princ govori o vrlo važnoj ulozi koju voda ima u današnjem svijetu, a osvrnuo se i na ulogu koju bi Hrvatska mogla preuzeti kao država, koja ima velike količine zaliha pitke vode. Princ je aktivan u inicijativi Bluo Peace, koja je osnovana 2011.g., kako bi promovirala prekograničnu suradnju u gospodarenju vodom na području bliskog istoka. Od tada uspjeva na ovom delikatnom području uspostaviti suradnju velikog broja stručnjaka u kreiranju zajedničkih projekata iz vodnog područja. Tako je između Turske i Iraka došlo do dogovora o suradnji na rijeci Tigris, o zajedničkom nadgledanju toka rijeke, razmjeni podataka i gradnji „Brana prijateljstva“, koje će proizvoditi zajedničku električnu hidroenergiju. To su odluke koje su u konačnici donijele vlade dviju država, ali inicijalni kontakt je omogućen putem inicijative Blue Peace.
Uloga vode na zemlji može se objasniti kroz njenu povijest. Tijekom zadnjih 10.000 g.ljude su privlačila područja na obalama rijeka i mora. Voda povijesno i prirodno ima fundamentalno centralnu ulogu u društvu, a i kada znanstvenici traže tragove života na drugim planetima, prvo što traže su tragovi vode. U Austriji se, primjerice, Ministarstvo voda naziva „Ministarstvo života“
Sučeljavanje s klimatskim promjenama zahtjeva promjene u svim segmentima društva. Zbog rizika, ali i zbog potreba za hitnom akcijom, Svjetska banka pokrenula je plan kojim pomaže državama da se prilagodeonome što se već događa i onome što će se dogoditi u budućnosti. Plan se fokusira na tri osnovna područja. Očuvanje sigurnosti vode i hrane, omogućavanje gradovima da se suoče s udarcem klimatskih promjena i smanjivanje emisija koje uzrokuju globalno zatopljenje investiranjem u obnovljive izvore energije.
Hrvatska može imati inspirativnu i obrazovnu ulogu tako što će šiirom svijeta promovirati prekograničnu vodnu suradnju. Hrvatska ima dobru podlogu za takove postupke. Hrvatska je 2001. preuzela aktivnu ulogu sa svojim susjedima u osnivanju Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. To je bio prvi ugovor osuradnji i miru nakon krize na Balkanu. Pokazali ste kako rijeke mogu spojiti države i kako im mogu pomoći napraviti tranziciju od sukoba do suradnje. Hrvatska je vrlo aktivn i u Dunavskoj komisiji. Hrvatska, dakle, može objasniti kako politike, a ne politiziranja, mogu omogućiti suradnju . Hrvatska je vrlo brzo uspjela popraviti svoje brane koje su napadnute tijekom rata u devedesetima i to iskustvo i to iskustvo zaštite vodne infrastrukture, kao što su brane i plinovodi, može podijeliti sa zainteresiranim stranama, kojih je sve više, zbog ratnih sukoba diljem svijeta.
Osim toga, Hrvatska ima jednu od ključnih uloga u inicijativi Tri Mora, kojom se promovira politička i ekonomska suradnja država između triju mora – Baltika, Jadrana i Crnog mora. Ta regija obuhvaća 28% teritorija EU, 22% njene populacije, ali samo 10% ukupnog BDP-a EU-a.
Hrvatska bi trebala zadržati vodu u državnom vlasništvu. U slijedećih 20 godina doći će do nestašice vode širom svijeta, a beskrupulozni investitori već kupuju zemlju u vodom bogatim zemljama kako bi imali kontrolu nad ovim vrijednim izvorom. Samo ako voda ostane u držvnom vlasništvu, mogu se stvoriti politike koje će biti u dugoročnom interesu stanovnika Hrvatske, a ne u interesu privatnih interesa s druge strana svijeta. Osim toga, i upravljanje vodnim gospodarstvom zahtijeva koordinaciju koju može osigurati samo državna vlast.
Hrvatska treba razmotriti ideju da u dijelovima zemlje ukojima ima višak vode uzgoji neke poljoprivrdne kulture, te da ih pokuša izvesti u države u kojima zbog manjka vode takav uzgoj nije moguć.
I da zaključimo: HRVATSKA MORA ZADRŽATI VLASNIŠTVO NAD VODOM,JER JEDINO TAKO MOŽE ŠTITITI SVOJE INTERESE.

Prikaži manje